poniedziałek, 19 maja 2014

Ciasto jogurtowe!


W weekend upiekłam szybkie i na prawdę pyszne ciasto.
Jogurtowe, puszyste, z gruszką..
Pycha! Przepis z sieci.

Składniki: 
500 g mąki, 220 g cukru, 2 jajka, 500 g jogurtu naturalnego, 
150 ml oleju roślinnego, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, starta skórka z limonki + sok,
na wierzch ciasta dwie gruszki lub jakikolwiek inny owoc.


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z limonki, startą skórkę, olej a na końcu jogurt. Delikatnie mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z sodą. Ciasta nie miksujemy - jedynie łączymy składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy plasterki gruszek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut w 160 stopniach C.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Obowiązkowo wszystkie produkty muszą mieć pokojową temperaturę (zarówno jajka, olej jak i jogurt).





4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) chętnie wypróbuję przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda wspaniale:) Narobiłaś mi nim dużej ochoty na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest biedronka w radomyslu? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie proste, smaczne przepisy :) Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń